Guvernul Românei propune o schimbare importantă în ceea ce privește asigurările RCA, care va avea efect asupra tuturor proprietarilor de mașini din România.
Un proiect de modificare a Codului Rutier aduce o schimbare importantă în ceea ce privește asigurările RCA.
Noile modificări legislative vor fi mai stricte și vor atrage, după sine, sancțiuni mai aspre.
Conform proiectului de lege, la fel cum este acum în cazul ITP, în momentul în care expiră asigurarea RCA, se va suspenda înmatricularea mașinii
„Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului intervine […] la data încetării valabilității asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube”, se precizează în proiectul de modificare a legii, pus în dezbatere publică de Guvern.
Conform proiectului, suspendarea înmatriculării va înceta în momentul în care se încheie o nouă asigurare.
În prezent, Legea nr. 132/2017 stabilește obligația încheierii unei asigurări de răspundere civilă auto. Iar proprietarul vehiculului are obligația de a avea o poliță RCA cât timp mașina e înmatriculată.
Iar dacă poliția constată că RCA este expirată, poate aplica o amendă între 1.000 și 2.000 de lei. În plus, certificatul de înmatriculare va fi reținut.
Conform noii propuneri legislative, la sancțiunile de mai sus se va adăuga și punerea în circulație a unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată. Ceea ce va atrage o amendă contravențională cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei.
În prezent, asigurarea auto obligatorie are un cost de referință plafonat la nivelul lunii februarie 2023, de către ASF.
Astfel, pentru motorizări de până la 2.000 cc, media prețurilor este:
Tariful unei asigurări auto obligatorii variază în funcție de vârsta șoferului și de capacitatea cilindrică a mașinii.